niedziela, 24 maja 2015

Weekendowa zapiekanka z soczewicy

 
Kulinarnym podsumowaniem tygodnia jest dla mnie często weekendowa zapiekanka
z tzw. lodówkowych resztek. Może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale zapewniam, że smakuje całkiem nieźle.

 

 
Skorzystałam z tego, co akurat miałam w lodówce:

1/4 litra gotowanej czerwonej soczewicy
1 filiżanka makaronu durum
1 filiżanka razowego makaronu
1/2 cukinii ugotowanej razem z 1 pomidorem
2 jajka
Bazylia, sól, pieprz, trochę soku z cytryny
Żółty ser do posypania
Pietruszka lub bazylia i koniecznie świeże pomidory do dekoracji:)
 
 
Makaron durum i razowy możemy gotować razem ok. 15 minut. Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy taką samą ilością i wody gotujemy do momentu, aż wchłonie wodę, potem zostawiamy jeszcze na jakieś 10 minut pod przykryciem. Cukinię i pomidor pokrojone w podłużne paski gotujemy na parze. Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe smarujemy masłem lub margaryną formę do pieczenia.
W tym czasie można już ustawić piekarnik na 200 °C.
Następnie wykładamy makaron, dodajemy soczewicę i ugotowane na parze cukinię z pomidorem. Mieszamy, przyprawiamy bazylią, solą, pieprzem i wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Ubijamy, tak żeby powstała w miarę równa powierzchnia. Na całość wylewamy 2 jajka, które rozprowadzamy widelcem po całości. Trzemy żółty ser, którym posypujemy zapiekankę, na nim układamy pokrojone w talarki pomidory, można je lekko posolić.
Wstawiamy wszystko do piekarnika. Za 20 minut zapiekanka będzie gotowa:)

 
Wyjmujemy, dekorujemy świeżymi liśćmi pietruszki lub bazylii.
Smacznego:)
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz