piątek, 22 maja 2015

Pomidorówka na bakłażanowo


 
Pomidory z każdym dniem stają się teraz coraz bardziej pachnące i soczyste. To najlepsza pora na  pomidorówkę ze świeżych warzyw. Taka zupa to idealne pole do eksperymentów. Podstawowy wariant z marchewką i ziemniakiem można wzbogacić o kolejne składniki.
Na przykład śródziemnomorskie przysmaki bakłażan i kuskus, a potem lekko doprawić curry.
Całkiem dobrze rozgrzewa w deszczowe dni, a jednocześnie smakuje wakacjami:)
To nie zima, więc nie ma sensu robić zupowego zapasu i litrowy rondel zupełnie wystarczy.
Zaczynamy od dużego, soczystego i dojrzałego pomidora, którego obieramy ze skórki i rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na bardzo małe kawałki. Wlewamy otrzymaną w ten sposób pulpę do garnka, dolewamy wody. Gotujemy z kilkoma kroplami oliwy. 3 niewielkie marchewki kroimy na pół, a potem na 4. 3 niewielkie ziemniaki również dzielimy na 4 części. Marchew i ziemniaki wrzucamy do gotującej się pomidorowej papki na jakieś 30 minut. Dopiero potem połówkę małego bakłażana kroimy na 4 części i wrzucamy do wywaru. Po 10 minutach dodajemy dużą łyżkę kuskus.
Doprawiamy solą, pieprzem, curry i odrobiną majeranku.

SKŁADNIKI:
  • 1 duży pomidor
  • 3 małe marchewki
  • 3 małe ziemniaki
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 czubata łyżka kuskus
  • woda, oliwa
  • sól, pieprz, curry i majeranek (szczypta)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz