poniedziałek, 25 maja 2015

Kanapki z kalarepką


Można je zrobić w niedzielę i wstawić do lodówki. A w poniedziałek wyjąć na śniadanie jako miłą niespodziankę, żeby dobrze zacząć tydzień:)

Sercem tych mini-kanapek jest pieczona kalarepka. Bazą jest chleb żytni. Reszta może to już tak naprawdę kwestia inwencji.
Moja propozycja jest taka:
Dowolną ilość talarków kalarepki pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia. Chleb kroimy na małe trójkąciki. Gotujemy jajka. Kroimy w paski pomidory i fioletową cebulę. Listki pietruszki oddzielamy od gałązek.
Pierwszą warstwą mini-kanapek jest właśnie pieczona kalarepka, na której układamy pozostałe warzywa.
Kanapki najlepiej smakują z lampką wina. Ale w poniedziałek rano sprawdzą się również z kawą lub herbatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz