czwartek, 21 maja 2015

Biszkopty i spółka


Wraz z moją córką zawitały do mojego domu biszkopty. Czasem kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to jedyna rzecz, jaka jest pod ręką.
Jeśli dodać do nich figi i pomarańcze, można zrobić sobie mini-deser.
 
 
6 biszkoptów
1 dorodna figa
1 soczysta pomarańcza

Dla zdrowotności można biszkopty zastąpić orzechami włoskimi:)

2 plasterki pomarańczy
5 plasterków figi
2 orzechy włoskie

Albo sięgnąć po więcej produktów i więcej kalorii:)

Deser dla 2 osób:
6 biszkoptów-8 biszkoptów
1 pomarańcza
1 figa
1 filiżanka jogurtu naturalnego
3 łyżeczki kawy
2 łyżeczki kakao
4 łyżki miodu

To wariant najbardziej rozbudowany. Biszkopty i figi układamy na dnie. Zalewamy niewielką ilością jogurtu. Posypujemy  1 łyżeczką kawy. Następnie układamy plasterki pomarańczy i zalewamy je 2 łyżkami miodu. Na pomarańcze kładziemy kolejne biszkopty, na nich układamy figi i orzechy. Polewamy jogurtem i posypujemy kawą. Teraz kolej na ostatnią - trzecią warstwę. Z biszkoptów i pomarańczy:) Zalewamy je jogurtem, na który sypiemy kakao. Na koniec polewamy wszystko 2 łyżkami miodu.

Wystarczy wstawić do lodówki na godzinę lub dwie.

Polecam zwłaszcza w upalne dni, a mam nadzieję, że wiele jeszcze takich przed nami:)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz