Pomidory z
każdym dniem stają się teraz coraz bardziej pachnące i soczyste. To najlepsza
pora na pomidorówkę ze świeżych warzyw. Taka
zupa to idealne pole do eksperymentów. Podstawowy wariant z marchewką i
ziemniakiem można wzbogacić o kolejne składniki.
Na przykład śródziemnomorskie przysmaki bakłażan i kuskus, a potem lekko doprawić curry.
Na przykład śródziemnomorskie przysmaki bakłażan i kuskus, a potem lekko doprawić curry.
Całkiem dobrze
rozgrzewa w deszczowe dni, a jednocześnie smakuje wakacjami:)
To nie zima,
więc nie ma sensu robić zupowego zapasu i litrowy rondel zupełnie wystarczy.
Zaczynamy od
dużego, soczystego i dojrzałego pomidora, którego obieramy ze skórki i
rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na bardzo małe kawałki. Wlewamy otrzymaną w
ten sposób pulpę do garnka, dolewamy wody. Gotujemy z kilkoma kroplami oliwy. 3
niewielkie marchewki kroimy na pół, a potem na 4. 3 niewielkie ziemniaki również
dzielimy na 4 części. Marchew i ziemniaki wrzucamy do gotującej się pomidorowej
papki na jakieś 30 minut. Dopiero potem połówkę małego bakłażana kroimy na 4
części i wrzucamy do wywaru. Po 10 minutach dodajemy dużą łyżkę kuskus.
Doprawiamy
solą, pieprzem, curry i odrobiną majeranku.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 1 duży pomidor
- 3 małe marchewki
- 3 małe ziemniaki
- 1/2 małego bakłażana
- 1 czubata łyżka kuskus
- woda, oliwa
- sól, pieprz, curry i majeranek (szczypta)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz