środa, 27 maja 2015

Dynia i roszponka



 
 

 Mimo że świeża sałata i pomidory są o tej porze roku wszędzie, czasem warto
zrobić sałatkę z ich jesiennych zamienników - roszponki i suszonych pomidorów.
Żeby była bardziej lekkostrawna, można dodać gotowaną dynię.

Składniki:
2 garście roszponki
1/2 małej dyni
8 suszonych pomidorów
1/3 zielonej papryki
1 łyżka oliwy
biały sezam
gałka muszkatołowa, curry, sól

Dynię pokrojoną w kostkę gotujemy na parze. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i dzielimy na pół. Roszponkę myjemy i odcinamy korzonki. Paprykę kroimy w podłużne paski.Następnie wszystkie te warzywa wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oliwy, przyprawiamy gałką muszkatołową, niewielką ilością curry i solą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz