Wraz z moją córką zawitały do mojego domu biszkopty. Czasem kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to jedyna rzecz, jaka jest pod ręką.
Jeśli dodać do nich figi i pomarańcze, można zrobić sobie
mini-deser.
6 biszkoptów
1 dorodna figa
1 soczysta pomarańcza
Dla zdrowotności można biszkopty zastąpić orzechami
włoskimi:)
2 plasterki pomarańczy
5 plasterków figi
2 orzechy włoskie
Albo sięgnąć po więcej produktów i więcej kalorii:)
Deser dla 2 osób:
6 biszkoptów-8
biszkoptów
1 pomarańcza
1 figa
1 filiżanka jogurtu
naturalnego
3 łyżeczki kawy
2 łyżeczki kakao
4 łyżki miodu
To wariant najbardziej
rozbudowany. Biszkopty i figi układamy na dnie. Zalewamy niewielką ilością
jogurtu. Posypujemy 1 łyżeczką kawy.
Następnie układamy plasterki pomarańczy i zalewamy je 2 łyżkami miodu. Na
pomarańcze kładziemy kolejne biszkopty, na nich układamy figi i orzechy.
Polewamy jogurtem i posypujemy kawą. Teraz kolej na ostatnią - trzecią warstwę.
Z biszkoptów i pomarańczy:) Zalewamy je jogurtem, na który sypiemy kakao. Na
koniec polewamy wszystko 2 łyżkami miodu.
Wystarczy wstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
Polecam zwłaszcza w upalne dni, a mam nadzieję, że wiele
jeszcze takich przed nami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz