środa, 27 sierpnia 2014

Patison i amarantus




 
 
 
Już same nazwy świetnie do siebie pasują.
Jak się okazuje w kuchni to para outsiderów, która
bardzo dobrze razem wygląda - zwłaszcza na talerzu.
Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 10 minut.
Wystarczy pokroić patison na krążki średniej grubości.
 
Nie mierzę linijką, ale jakoś tak ok. 1,5 cm:)
W osobnym naczyniu trzeba przygotować rozbite
i rozbełtane widelcem jajko.
Obok postawić drugie naczynie, na który sypie
się amarantus ekspandowany.
  
Potem trzeba zanurzyć
kawałki patisona w jajku i obtoczyć
je w amarantusie.
Na patelnie nalać oliwę i lekko podgrzać.
Smażyć ok. 15 min. na małym ogniu. Nie można za krótko, bo patison
jest surowy, ani za długo, bo amarantus szybko
się przypala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz