Zaczynam od
surówki:)
Żeby nieco
złagodzić jego mocny smak, można dodać słodkie owoce.
Najbardziej
oczywiste jest jabłko, ale z gruszką będzie jeszcze smaczniej. Jest słodsza,
bardziej soczysta-dzięki niej por szybko zmięknie.
Kolejnym
dodatkiem jest pomidor. Z cebulą komponuje się świetnie, więc czemu nie z
porem? Poza tym zawsze
dobrze do czegoś nieoczywistego dodać coś bardzo oczywistego dla równowagi.
Por,
gruszka, pomidor, brakuje tylko marchewki, żeby było słodko i zdrowo.Na samym końcu dosypuję jeszcze ziarna słonecznika, można je wcześniej lekko podprażyć na patelni.
SKŁADNIKI Porcja dla 2
osób:
1/4 pora średniej wielkości,
1 duży pomidor
1 gruszka
1 marchewka
ziarna słonecznika
sól, pieprz, cytryna, czerwona papryka, może
być odrobina bazylii
jogurt lub oliwa
Pora kroję w krążki, a potem jeszcze w paski. Pomidora w kostkę. Gruszkę i marchewkę trę na tarce.
Słonecznik jest najmniej kłopotliwy:)
Wszystko
dokładnie mieszam. Dodaję sól, pieprz, wyciskam trochę soku z cytryny, potem
jeszcze wsypuję odrobinę
czerwonej , sproszkowanej papryki, a czasem trochę bazylii. Na koniec dodaję
jogurt lub oliwę.
Wersja z jogurtem smakuje mi bardziej niż wersja z oliwą. Ale ta druga ładniej wygląda, poza tym jeśli ziarna słonecznika będą wyprażone, całość zyska na smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz