I w ten oto sposób oprócz codziennego gotowania obiadków
spadł na mnie kolejny zaszczyt - codziennego przygotowywania lunchu na
wynos.
Osobom, które chciałaby sobie robić żarcie do pracy - mogę zdradzić szczegóły
mojej metody:
W weekend planuję menu na cały tydzień i robię zakupy. A przez pięć
pozostałych dni przeznaczam 20 minut dziennie na przygotowanie sałatki.
Codziennie innej:)
Rukola dobrze komponuje się z jajkiem, pomidorem i razowym makaronem.
Gotuję makaron spaghetti i po prostu kroję go w kostkę. W dosyć drobną kostkę
kroję też pomidora i jajko. Rukolę rwę, żeby wydobyć z niej aromat.
Składniki
1 porcja razowego makaronu typu spaghetti (np. najmniejsze oczko na
miarce do spaghetti)
1 średni pomidor
1 jajko
1 garść rukoli
sól, pieprz, cytryna, odrobina bazylii
oliwa
Jajko z oliwą tworzą coś w rodzaju sosu, więc sałatka nie potrzebuje
już dodatków w stylu majonez czy jogurt. Ewentualnie można dodać trochę serka
koziego albo sera feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz