kształty i pełny, głęboki smak. Czasem miałoby się ochotę zatrzymać
ten smak na dłużej. I od tego się zazwyczaj zaczyna przygoda z dżemem. Dżem nie zawiera cukru ani żadnych innych dodatków.
Co trzeba przygotować?
OWOCE
Tym razem wybrałam śliwki, winogrona i jabłka.
Ale równie dobrze mogłyby być śliwki, jabłka i gruszki
albo brzoskwinie, jabłka i winogrona:)
Owoce muszą być dojrzałe i najlepiej bardzo słodkie.
Wszystko kroję w miarę drobno, możnabyłoby w sumie przepuścić przez rozdrabniacz.
Ale miło mieć trochę większe kawałki.
Wszystkie owoce gotuję razem w płytkim garnku i
mieszam drewnianą łyżką. Trochę to trwa.
Bardzo gorącą masę wlewam do słoików.
Odwracam je do góry nogami tak szybko jak się da.
Potem dżemy stygną i całkiem już schłodzone lądują w lodówce.
Co tu dużo mówić: mają raczej krótki termin przydatności
do spożycia. Zazwyczaj robię kilka słoików
i zjadam je w ciągu miesiąca. Nie ma w nich
cukru z torebki ani żadnej innej chemii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz